Μία από τις δραστηριότητες του έργου, είναι η έρευνα βασισμένη σε στοιχεία για νέες πρακτικές προσεγγίσεις, με στόχο την χαρτογράφηση και τη συγκριτική ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου διαχείρισης το οποίο σχετίζεται με τους δράστες ενδοοικογενειακής – ενδοσυντροφικής βίας στις συμμετέχουσες χώρες, για την εκτίμηση της κλίμακας του προβλήματος, για την εκτίμηση των αναγκών και την ανακάλυψη πιθανών λύσεων, προτείνοντας σχετικό πρόγραμμα διαχείρισης δραστών για επαγγελματίες / ειδικούς με τη μορφή παρέμβασης, χωρίς την εμπλοκή της ποινικής δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, το «European Knowledge Spot» διοργάνωσε δύο ομάδες εστίασης (29 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2020).
Οι συζητήσεις οργανώθηκαν προσεκτικά, σχεδιάζοντας τες με τέτοιο τρόπο ώστε να ληφθούν υπόψη διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το προφίλ των δραστών και των θυμάτων, το ισχύον νομικό πλαίσιο, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο του σχολείου, της αστυνομίας και της οικογένειας στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ψυχιάτρους, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους δικηγόρους που συμμετείχαν στις συζητήσεις και βοήθησαν να παραχθεί μια μεγάλη ποικιλία απόψεων σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τις πράξεις κακοποίησης». European Knowledge Spot